השותפים לעשייה ולאחריות
לאחר כעשר שנות הכנה שקדנית של גיבוש והכנה אקדמיים של תכנית 'רוח אדם' ולאחר שאושרה רשמית בידי האיגוד הישראלי לפסיכולוגיית העצמי ולחקר הסובייקטיביות ובידי האקדמיה לבודהיזם של מכון למה צונג קאפה בפומיה, איטליה – יצא פרויקט החזון הבינלאומי 'רוח אדם' לדרכו במרץ 2015.
איגוד ישראלי לפסיכולוגיית העצמי ולחקר הסובייקטיביות
האיגוד נוסד בשנת 1999 במטרה להוות קורת גג ארגונית ומקצועית לפיתוח, למחקר ולמסירה של פסיכולוגיית העצמי, כפי שנהגתה על ידי היינץ קוהוט וממשיכיו בארץ ובעולם. אחת מהמטרות העיקריות של האיגוד הינה לבסס יחסים פתוחים של חקר ולימוד עם שדות הגות ופרקטיקה נוספים, אשר רואים בפסיכולוגיית העצמי הפסיכואנליטית מצע פילוסופי ותרבותי המשיק לגופי ידע פסיכולוגיים וחוץ פסיכולוגיים אחרים.
פעילויותיו השונות של האיגוד כוללות בין השאר:
- פסיכולוגיית העצמי והמעשה הטיפולי: תכנית תלת־שנתית למטפלים מתקדמים המתקיימת במסגרת התכנית לפסיכותרפיה של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל־אביב.
- תכנית הכשרה ללימודי פסיכולוגיית העצמי: תכנית תלת־שנתית לפסיכותרפיה למטפלים בתחילת דרכם המתקיימת תחת קורת הגג של האיגוד.
- מפגשים בצוותא: סדרה חודשית של מפגשים מדעיים הפתוחה לקהל הרחב.
- ימי עיון חווייתיים: התכנסות שנתית המוקדשת לזיקה שבין פסיכולוגיית העצמי ותחומי תרבות שונים.
- בית מדרש 'קוראים קוהוט': מפגש חודשי רב־שנתי המוקדש לקריאה בחברותא של 'פסיכולוגיית העצמי וחקר רוח אדם: הרהורים בגישה פסיכואנליטית חדשה'.
- מפעל תרגום: הרקת ההגות הקוהוטיאנית לעברית.
- מפעל הוצאה לאור: 'כתבים' – התרומה הישראלית לפסיכולוגיית העצמי.
- קבוצות חשיבה ומחקר: יישום פסיכולוגיית העצמי בשדה הטיפול בילדים ובני נוער, במרחב הטיפול הזוגי, בתחומי החברה ובמעשה החינוך.
- נקודת מבט: קורסי למידה קצרים בפסיכולוגיית העצמי המיועדים לציבור המטפלים.
- קבוצת כתיבה: יצירת מרחב שמאפשר מפגש מפרה וסיוע הדדי בחשיבה ובכתיבה מדעית
מכון למה צונג קאפה Lama Tzong Khapa Institute – ILTK
המכון, שממוקם בפומיה, איטליה, הינו מרכז ללימוד ותרגול בודהיזם על פי המסורת הטיבטית.
המכון חבר בקרן לשימור מסורת המהאיאנה Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition – FPMT, אשר הוקם בשנת 1975 כארגון ללא מטרת רווח במטרה למסור ולשמר את המסורת הבודהיסטית של המהאיאנה ברחבי העולם על־ידי הוראה, מדיטציה, שירותים למען הקהילה, רטריטים ומיזמים חינוכיים שונים.
מכון למה צונג קאפה מבוסס על מסורת ה־GELUG של למה צונג קאפה, מורה בן המאה ה־ּ14, מעמודי התווך של הבודהיזם הטיבטי, כפי שנלמדה על ידי מייסד המכון למה טובטן ישה (Lama Thubten Yeshe) וכפי שנלמדת על־ידי המנהל הרוחני העכשווי למה זופה רינפושה (Lama Zopa Rinpoche).
מאז הוקם בשנת 1977 אירח המכון, הממוקם בחבל טוסקנה, את גדולי המנהיגים של המסורת הטיבטית, כולל הוד קדושתו הדלאי למה ה־14.
המכון ידוע באיכות הגבוהה של תכניות הלימוד, ביניהן:
- לגלות את הבודהיזם: תכנית מבוא בת ארבעה־עשר קורסים המספקת בסיס להבנה המתקדמת של הלימוד הבודהיסטי.
- תכנית לימוד בסיסית: תכנית המתקיימת במשך שנתיים וחצי במרכז או במשך חמש שנים כתכנית מקוונת, מונחית על־ידי שילוב של לימוד עיוני ותרגול מדיטה.
- תכנית המומחים: תכנית בת שש שנים, אשר מספקת הזדמנות ייחודית ללימוד פילוסופי מעמיק ואינטנסיבי של הוראת הבודהיזם ובסיכומה כוללת רטריט אישי בן שנה.
תכנית רוח אדם תלווה על־ידי שני מעגלי אחריות מוסדיים:
- חבר נאמנים בינלאומי שיעניק לתכנית תמיכה ברוח ובחומר.
- מוסדות היגוי המופקדים על תכנית ההכשרה (ועדת ההיגוי, המערך המנהלי וועדת ההוראה)